Slipte betongvegger
6 Fakta om betongvegger
- Akustikk: Betong gir dårlig akustikk på grunn av den harde overflaten.
- Slitestyrke:Betong er slitesterkt, men slitestyrken avhenger av hvilken type overflatebehandling man velger.
- Vedlikehold: Betong er lett å vedlikeholde hvis den er slipt, grunn av sin glatte overflate. Men er veggen ikke glatt, kan det bli lidt av en støv fanger.
- Slipes: Betong kan slipes for å utbedre eventuell skader i overflaten.
- Vannsøl/våtrom: Betong egner seg bra i fuktige områder og baderom.
- Pris: Generelt dyrere enn andre typer vegger. Men her er det mange aspekter som spiller inn.
Hvis du skal støpe betong selv, har vi skrevet en guide om alt du bør vite om å støpe betong selv.
Få helhetlig inntrykk med betongvegger
Fordelen med betongvegg er at man kan oppnå et helhetlig inntrykk ettersom man også kan få bygget trapper og sitteplasser i slipt betong. Betong står til de fleste andre materialer og kan derfor lett kombineres med treverk, stål og forskjellige typer gulv. Hvis man senere ikke ønsker at veggen skal framstå som en betongvegg kan den også males.
Ofte ser man slipt betonggulv som vi skrevet mere om her.
Grunner til at folk liker slipte betongvegger
- Råtner ikke.
- Isolerer mot lyd.
- Lagrer varme og kule.
- Kan ha innstøpte lamper osv.
- Er et formbart byggemateriale.
- Krever minimalt med vedlikehold.
- Kan være en del av bærende konstruksjoner.
- Kan ha innbyggede hyller eller utkragninger.
- Er ikke brennbart og kan brukes som brannvegg.
- Har god innfestningsevne for alt man vil henge på veggen.
- Lang levetid, slitesterkt og pent er noen stikkord som taler for å velge slipte betongvegger.
Betongvegger med avstøpning
Det er ikke alle som vil ha betongen slipt, og man kan velge å legge inn mønster i betongen ved å forskalle veggen med treplanker når veggen blir støpt. Hvis plankene er 10 cm brede og 300 cm lange vil plankene gi et avtrykk i betongen av plankenes størrelse samt et avtrykk av små fordypninger og teksturer som er i treverket.
Lage et prøvestøp
Hvis man er usikker på hvordan veggen vil se ut med forskjellig planker, kan man enten tegne det, eller man kan lage et prøvestøp før man lager selve veggen. Her kan man prøve å bruke treverk av forskjellig kvalitet og størrelse. Den beste måten å få en ide om det endelig resultatet vil være å utarbeide tegninger samt å lage et prøvestøp.
Forskaling og figurer
Veggen kan også settes opp med støpekassetter som er helt vanlig, og man kan så banke inn ulike figurer eller annet man ønsker for å få en avstøpning inn i betongen. Man kan også skjære hull i betongen og sette en figur på yttersiden og la betongen fylle opp figurene. Med betong er det mange muligheter. Men jo mer kreativ man er, jo mer anbefaler vi å gjøre tester før man setter i gang.
Slipte betongvegger er unikt og passer godt med moderne design
Slipte betongvegger er ikke noe man ser så ofte, men på grunn av moderne teknikker kan det bli et lekkert eksklusiv design som får veggene til å fremstå som unike. Moderne, stilrene, og fargede betongvegger kan gi deler av et lokale en ekstra karakter. Man kan enten polere opp gammel betong, eller støpe ny betong med ønsket design, glansgrad og farge.
Farging av betong gir utallige muligheter
Hvorfor farget betong? – Det handler først og fremst om det visuelle, og lyset i rommet, mørke matte farger vil gjøre rommet mørker, derimot vil en betong med lys farger kunne lyse rommet opp. Hva der er ønskelig går på design og lyset i rommet, efter som man vanligvis ikke ønsker blinding, eller et mørkt rom.
Fargekombinasjon
Betong kan farges og designes i mange ulike farger. Hvis man vil ha en lys farge, brukes ofte en hvit sement som basse, og tilsette fargepigment for at få andre lys farger. Man kan også bruke en grå sement som bass og tilsette farger og motsatt får man også sort som man kan gjøre lyser ved og tilsette fargepigment.
Man kan nesten få hvilken som helst farge man ønsker ved hjelp sements basefarger og tilsatt fargepigment.
betong har 3 basefarger: hvit, grå, sort og man tilsetter da fargepigment ute fra det.
I prinsippet er det kun fantasien som setter grenser for hvilke farger og strukturer som kan oppnås. Med kombinasjon av farget betong, tilsetning av sten, overflatebehandling og lys, kan man få en helt unik vegg.
Tilsettes stien i betongen
Steinenes størrelse, farge og fasonger har betydning for sluttresultatet. Steiner fås i mange ulike farger, som kan kombineres med hverandre. Fargene på steinene kommer tydeligere frem ved bruk av steiner i større størrelser. Det samme med mengde av stein, jo flere fargede steiner, jo mer farget blir betongen.
Steiner kan fås i ulike størrelser og fasonger, noen steiner kommer i runde former, og noen kommer i usymmetriske former. Steiner i usymmetriske former gir et mer spennende og estetiske uttrykk. Men nå flere større sten der er i veggen som man ønsker å få fram, øker også behovet for slipning og prisen vil stiger betydelig. Mere om det lenger nede.
Tilsettes glass
Det kan også tilsettes glass i ulike typer og størrelser, og det er faktisk også mulig å bruke knust glass fra vinflasker for å lage ekstra liv og spennende effekter med de grønne partiene i betongen. Det er altså mulig å velge mellom alt fra glatt betong uten stein, til farget betong med steiner og glass i ulike størrelser.
Sliping av betongen
Betongen slippes ned gjennom overflaten og ned i massen, alt efter hvor meget stein i støpet skal synes slipper man 1,5 til 5 mm. slik at steinen i betongen kommer opp til overflaten og skaper en spennende overflatestruktur og en trendy «look». Etter dette fylles porene i betongen med spesialmidler, og til slutt poleres veggene.
Overflatebehandling
For å støvbinde overflaten og for å gjøre veggene motstandsdyktige mote snus blir veggen ofte overflatebehandlet.
Er veggen polert er det ikke komplisert, man kan da bruke samme produkter som man bruker på gulv, eller andre mindre slitesterk produkter. Man trenger ikke ligge mange lagg på en betongvegg, ettersom de flere lag er for å gjøre overflaten sterkere.
Bruker man woks eller lak, får man slik produkter i helt matt til blankt, dette er den siste finis på veggen og har stor innvirkning på det endelig resultat. Du får også farget lakk som er transperrant.
Lys, glans og betong
Lys er nødvendig for å se ting, om det er naturlig lys eller lamper. Hvor lyset kommer fra har også stor innvirkning. Har man en vegg eller et gulv med høy glans og det kommer mye slepelys vil ujevnheter synes tydelig, noe som kan ødelegge det estetiske utseendet. Hvis dette er et problem kan man velge en mattere overflate på veggene eller gulvet, eller hvis det er mulighet kan man fjerne eller redusere slepelyset.
Skygger
Hvis det er mye struktur i veggene vil man også kunne oppleve at det kommer skygger på veggene. Hvis dette ikke er ønskelig må man sørge for å skaffe lys fra flere vinkler.
Lamper i støpet
Betong egner seg godt for å legge inn lamper i betongen, men det må gjøres før støpning, eller det må lages plass til lampen i støpet. På denne måten kan man både skjule noe av lampen og alt av strømkabler. Man kan også lage en utsparing i betongen og sette lampen inn i veggen, på den måten kan man få et mykt og indirekte lys. Setter man lamper på en betongvegg etter at den er støpt, er det mulig å trekke alle kablene før støpning og sørge for at de kommer ut der lampene skal monteres etterpå.
Oppsummering av design
Hvordan en betongvegg ser ute avhenter av fargen på betong, hva stein eller glass man kommer i, lys på veggen, enden om det er lys fra lamper, eller naturlig lys og hva overflate veggen eventuell er behandlet med.
Hva koster farge til betong?
Pris pr. 1 kg. – Fargepulver koster ca. 200 kr, og med en fargetilsetning på for eksempel 5% må man bruke 1 kg. farge pr. 20 kg. tørrbetong. Prisen på betongen dobles nesten hvis man velger farget betong i mindre poser.
Kjør ferdigblandet betong
General anbefales det å kjøpe ferdigblandet betong fra bil, der for du ofte en streker og fargen er blandet mer jevn inn i betongen, prisen er ofte også rimeligere og kan koster ca. 30% mere inn vanlig betong, men det varier alt eter farge. Man får ikke alltid levet betong med ønskede sten, men etter levering er det mulig å tilsett egne sten. Men sørge for god dialog med betongleverandør tidlig i prosessen der for man det beste resultat.
Riktig blandingsforhold er viktig
Det er viktig at fargen blir blandet med riktige forhold. Hvis det tilsettes for mye farge i betongblandingen kan man risikere at betongen svekkes fordi fargepartiklene er mye mindre enn partiklene i selve betongen. For mye farge i betongen kan nedsette betongpartiklenes evne til å klebe seg til hverandre, som igjen kan redusere betongens styrke.
Les andre artikler om fliser, bambus eller vinylgulv.
Overflatebehandling av betongvegger er et «must»
Betongvegger skal overflatebehandles hvis man skal ha en være synlig betongvegger må man støvbinde overflaten og for å gjøre veggene motstandsdyktige.
Etter at betongen er støpt, er overflaten ofte ru og kjedelig. Betongen må slipes ned gjennom overflaten og ned i massen, slik at steinen i betongen kommer opp til overflaten og skaper en spennende overflatestruktur og en trendy «look». Etter dette fylles porene i betongen med spesialmidler, og til slutt poleres veggene.
Selv om betong er et sterkt materiale kan det likevel få riper. Hvor sterk veggen blir, avhenger av hva slags overflatebehandling man velger å bruke.
- Syrebehandling av betong: Skap et rustikt eller moderne utseende
- Voksbehandling av betong: Gi betong en dyp og rik finish
- Oljebehandling av betong: Gi betong en matt og naturlig finish
- Lakkbehandling av betong: Gi betong et hardt og slitesterkt lag
- Maling av betong: Gi betong et nytt utseende
Syrebehandling av betong: Skap et rustikt eller moderne utseende
Syrebehandling er en prosess som fjerner det øverste laget av betong, noe som gir betong et rustikt og levende utseende. Syrebehandling kan brukes til å fremheve betongens naturlige tekstur, eller til å skape et mer uregelmessig utseende.
- Syrebehandling av betong
- Kan brukes til å fremheve betongens naturlige tekstur
- Kan brukes til å skape et mer uregelmessig utseende
- Kan gi betong et rustikt eller moderne utseende
Voksbehandling av betong: Gi betong en dyp og rik finish
Voksbehandling er en enkel måte å beskytte betong mot fuktighet og smuss på. Voks gir betong en dyp og rik finish, noe som kan gi betongen et mer moderne og elegant utseende. Voks finnes i både matt og blank finish, noe som gir deg muligheten til å skape det utseendet du ønsker.
- Voksbehandling av betong
- Gir betong en dyp og rik finish
- Gir betong en beskyttende hinne mot fuktighet og smuss
- Finnes i både matt og blank finish
Oljebehandling av betong: Gi betong en matt og naturlig finish
Oljebehandling er et godt alternativ for betong som skal brukes utendørs. Olje gir betong en matt og naturlig finish, og det kan også bidra til å beskytte betong mot fuktighet og UV-stråler. Olje gir betong en naturlig finish som fremhever betongens tekstur og farge.
- Oljebehandling av betong
- Gir betong en matt og naturlig finish
- Gir betong en beskyttende hinne mot fuktighet og UV-stråler
- Fremhever betongens tekstur og farge
Lakkbehandling av betong: Gi betong et hardt og slitesterkt lag
Lakkbehandling er et godt alternativ for betong som skal brukes i utsatte miljøer. Lakk gir betong et hardt og slitesterkt lag, noe som kan beskytte betong mot riper og skader. Lakk gir betong et beskyttende lag som gjør det mer motstandsdyktig mot flekker og slitasje.
- Lakkbehandling av betong
- Gir betong et hardt og slitesterkt lag
- Gir betong et beskyttende lag mot riper og skader
Maling av betong: Gi betong et nytt utseende
Maling er et godt alternativ for å forandre utseendet på betong. Maling kan brukes til å skape et nytt fargeuttrykk, eller til å gi betong et rustikkt eller moderne utseende. Maling er et relativt enkelt materiale å bruke, og det er et godt valg for betong som skal brukes innendørs. Maling gir betong et nytt utseende som kan tilpasses dine ønsker.
- Maling av betong
- Kan brukes til å skape et nytt fargeuttrykk
- Kan brukes til å gi betong et rustikkt eller moderne utseende
- Er et relativt enkelt materiale å bruke
Vedlikehold av slipte betongvegger
Slipt betong skal vedlikeholdes med vanlig vask. Hvis det oppstår riper eller skader kan veggen normalt repareres med sliping og polering. Hvis veggene ikke er slipte synes skader nesten ikke. Fukt som trenger inn i betongen kan misfarge veggen.
Hvis man tar godt vare på betongveggene, kan det i utgangspunktet vare på ubestemt tid. Alt man trenger å gjøre er å sørge for at veggene holdes forseglet med jevne mellomrom for å beskytte overflaten og sikre et friskt utseende. Noe som er en større utfordring når det kommer til slipte betonggulv.
Det anbefales alltid å lese leverandørens vedlikeholdsveiledning om produkter som veggene er, eller skal bli behandlet med.
Slipt betongvegger i våtrom
Slipte betongvegger i våtrom gir en moderne og industriell følelse til rommet samtidig som det gir en holdbar og funksjonell overflate. Slipt betong kan også være en kostnadseffektiv løsning i forhold til fliser eller annen overflatebehandling.
Når det gjelder våtrom, er det viktig å sikre at overflaten er vanntett. Betong kan vanntettes ved å påføre en vanntett membran eller ved å bruke en impregnering. Hvis betongveggene ikke er vanntette, kan det føre til fukt og muggproblemer.
En annen fordel med slipt betong i våtrom er at det er lett å rengjøre. Overflaten er jevn og uten fuger, noe som gjør det enklere å holde det rent og hygienisk. Det kan være spesielt nyttig i dusjområdet, hvor det ofte er vanskelig å fjerne såpe og kalkbelegg fra fliser.
Slipt betong kan også være et godt valg for de som ønsker å tilpasse designet i sitt våtrom. Betong kan males eller farges, og det kan også påføres mønster eller tekstur. Dette gir muligheter for å skape en unik og personlig stil i rommet.
En annen fordel med slipt betong i våtrom er at det er holdbart og slitesterkt. Betong er en sterk materiale som kan tåle mye slitasje og belastning. Dette gjør det til en ideell overflatebehandling for områder med mye trafikk.
Sikre at overflaten er jevn
Når det gjelder installasjon av slipt betongvegger i våtrom, er det viktig å sikre at overflaten er jevn og fri for ujevnheter. Det er også viktig å sikre at overflaten er helt tørr før påføring av vanntett membran eller impregnering.
Det kan også være lurt å vurdere en profesjonell installasjon av slipt betong i våtrom. En profesjonell vil ha erfaring med å installere betongvegger i våtrom og vil sikre at prosessen er utført riktig for å unngå potensielle problemer som fukt og mugg.
Kort oppsummert kan slipt betongvegger i våtrom gi en moderne og holdbar overflate som er enkel å rengjøre og tilpasse etter ønsket stil. Det er viktig å sikre at overflaten er vanntett og jevn før installasjon, og det kan være lurt å vurdere en profesjonell installasjon for å sikre at prosessen utføres riktig.
De største ulempene med betongvegger
Den største fordelen med betong er samtidig også den største ulempen – betong er svært hardt.
Harde materialer gir dårlig akustikk og en gipsvegg vil være bedre til å redusere akustikken enn en betongvegg.
Men hvis dårlig akustikk er et problem vil jeg anbefale å sette opp akustikkplater på deler av veggen.
Man kan også velge å ikke slipe veggene og ha betongvegger som har en mer ujevne overflater. Jo mer ujevne overflater, jo mindre lyd sender veggene tilbake. På denne måten vil det redusere akustikken i rommet.
Slik løses dårlig akustikk med systemplater:
Systemhimling
Betongvegger isolasjonsevne 460 cm
Betong har dårlig isolasjonsevne mot kulde, 460 cm betong isolerer like mye som 10 cm Glava. Av denne grunn kan man ikke bruke yttervegger som ikke er isolert på yttersiden til å framstå som rå betong. Hvis man velger en slik løsning vil man bruke mer energi til å varme opp bygget, og man vil også oppleve at det oppstår kondens på veggene om vinteren.
Temperaturforskjell skaper kondens
Dette skyldes at når der er mer enn ca. 7 graders temperaturforskjell vil det være en risiko for at det oppstår kondens på de kalde overflatene på lik måte som på dårlig isolerte vinduer. Dette skyldes at kald luft ikke kan bære like mye vann som varm luft, så når fukten i luften blir gjort om til vann setter fukten seg på veggene og løper ned på gulvet.
Betong transporterer kulde
På samme måte skal man heller ikke la betongvegger som er bygget opp fra for eksempel parkeringskjeller opp i 1etg. stå uisolert, ettersom betongen leder kulden fra kjelleren og opp. Presis hvor langt kulde kan vandre i en betongvegg har ikke et entydig svar det kommer an på hvor kaldt det er. Men det anslås at det er ca. 1 meter. Dette må prosjekteres ved en eventuell problemstilling.
Isoler dele av betongen
En mulig løsning på problemet kan være å isolere vegger på innsiden eller yttersiden, eller på begge sider. Hvis kulden trekker opp i veggen fra kjelleren kan man velge å isolere den nederste meteren og la den øvre del av veggen stå uisolert for å få en å få synlig betongvegg.
Ekspansjonsfuger
Det blir nødvendig å legge inn 10 mm. ekspansjonsfuger, altså silikonfuger hvis veggen er stor. Slike fuger legges inn for å unngå at veggen slår sprekker. Fuger vil vanligvis bli lagt inn i områder med vinterkulde og kan også legges i horisontale vinkler. Det er viktig å være klar over at det kan være spenninger i betongvegger, og veggene kan derfor sprekke opp. Av slike grunner må veggen prosjekteres med nødvendige ekspansjonsfuger.
Jo sterkere betong, jo hardere vegger
Kvaliteten på betong varierer, og styrken og holdbarheten er det som skiller de ulike kvalitetene fra hverandre. Ved å sammenligne de mest brukte betongkvalitetene, B20, B25, B30, B35 og B45, ser vi betydelige forskjeller. For eksempel er B20 dobbelt så svak som B40. Sterk betong har også lengre levetid sammenlignet med den svakeste typen.
Levetiden til betong avhenger av de miljøforholdene betongen er utsatt for. Betong varer lengre i tørre og frostfrie omgivelser sammenlignet med om den blir utsatt for frost, vann eller salt. Derfor er betong best egnet for å holde seg intakt innendørs, mens betong som brukes til broer over sø må være spesielt robust for å tåle de mest utfordrende forholdene.
Støpe betongvegg
Å støpe betongvegger kan være en effektiv og holdbar måte å bygge vegger på. Det finnes flere måter å bygge betongvegger på, avhengig av prosjektets krav og ønsker.
En vanlig måte å bygge betongvegger på er å bruke de eksisterende veggene i bygget. Dette kan være en kostnadseffektiv løsning, spesielt hvis det allerede finnes en eksisterende betongvegg som kan brukes.
En annen måte å bygge betongvegger på er å bygge en helt ny vegg på stedet der den skal stå. Dette kan være en god løsning hvis det ikke finnes noen eksisterende vegger som kan brukes, eller hvis man ønsker å bygge en vegg med spesielle egenskaper eller design.
Hvis du skal støpe en betongvegg, har vi skrevet en guide du burde lese før du går i gang.
Bygge betongveggene på gulvet
Det er også mulig å bygge betongveggene på gulvet og reise dem etterpå. Dette kan være en god løsning hvis det er vanskelig å operere med store maskiner når veggene står oppreist.
Hvis man ønsker slipte betongvegger med synlige steiner, kan det være krevende å slipe veggene når de allerede står oppreist. I slike tilfeller kan det være en fordel å håndtere veggene som betongelementer, slipe dem som om de var gulv og deretter montere dem med kranhjelp.
Hvis veggene skal slipes der de står, kan man velge å ha veggene med innstøpt farge, men uten synlige steiner, for å unngå behovet for å slipe så dypt.
Det er viktig å sikre at betongveggene er støpt riktig og jevnt, slik at de har en stabil struktur og kan tåle belastningen de blir utsatt for. Det kan også være lurt å få profesjonell hjelp til å bygge betongvegger, spesielt hvis man ikke har erfaring med slipte betongvegger eller lignende byggearbeid.