Gulvfliser
Gulvfliser er en populær og allsidig løsning, og med riktig kunnskap og forståelse kan du finne de mest egnete gulvflisene til ditt gulv. I denne bloggposten vil vi utforske alt du trenger å vite om gulvfliser – fra hvordan du maler gulvfliser for å gi dem nytt liv, til hvorfor slitesterke gulvfliser er det perfekte valget for gangen og badet. Les videre for å oppdage alt du trenger å vite om gulvfliser og ta de beste beslutningene for ditt neste prosjekt.
11 Fakta om gulvfliser
- Akustikk: Gulvfliser gir dårlig akustisk demping.
- Trinnlyd: Gulvliser gir dårlig trinnlyd.
- Slitestyrke: De fleste typer gulvfliser har meget god slitestyrke. Skifer er nesten uslitelig og kan benyttes innendørs og utendørs.
- Vedlikehold: Vedlikehold avhenger av type gulvflis, og om flisene har glatt eller ruglete overflate. Fliser krever mer vedlikehold enn helt glatte gulv.
- Slipes: De færreste flisene kan slipes. Enkelte typer fliser som f.eks. marmorfliser kan slipes.
- Vannsøl/våtrom: Gulvfliser egner seg i fuktige områder og våtrom (pass på sklifare).
- Undergulv: Guvfliser krever fast underlag som ikke beveger seg, gjerne betong. Fliser kan ikke legges ovenpå gips eller andre porøse overflater.
- Pris: Pris varierer fra kr. 100 pr. kvm. til kr. 2 000 pr. kvm. pluss legging. Legging av fliser er dyrere enn legging av andre typer gulv.
- Gulvtykkelse: 10-40 mm. inkl flislim.
- Størrelse: Fliser fås i alle størrelser. De minste er mosaikkfliser på 2,5×2,5 cm, og de største på 160×320 cm.
- Gulvarme: De aller fleste typer fliser kan benyttes over varmekabler.
Bildet under viser fliser i resepsjon/ kontorlokale. Legg merke til at fliser også egner seg godt på både gulv og vegger, ikke kun på baderom.
Hva er gulvfliser?
Gulvfliser deles inn i tørrpressede og våtpressede fliser. De fleste flisene på markedet er tørrpressede. Tørrpressede fliser bygges opp av leire som presses sammen med en hydraulisk presse som former flisene. Flisene brennes deretter gjennom flere brennkamre som har ulike lengder og brenntemperaturer. Våtpressede fliser brukes til spesialformål som f.eks. bassenger, trappeneser osv.
Fliser produsert i leire varierer i størrelsen. Det finnes egne maskiner som måler størrelsene og sorterer flisene deretter. Fliser bestilles en størrelse, men det kan forekomme avvik i størrelsen fra forskjellige partier. Det er viktig å huske på at hvis man skal supplere med ekstra fliser senere, kan man risikere å få fliser i en litt annen størrelse. Produsenten skal alltid opplyse om hva som garanteres av maksimalt avvik innenfor samme serie av fliser samt leveringsstandard.
Fordeler ved gulvfliser
Gulvfliser kan få et rom til å se veldig eksklusivt ut og blir ofte brukt i inngangspartier, i trapper og ganger i store firmaer. Fliser er som regel svært slitesterke, og egner seg godt til bruk i områder med stor gangtrafikk samt i inngangspartier hvor småstein og skitt blir dratt inn på gulvene. Fliser fås med en ru overflate, slik at flisene ikke blir glatte når de blir våte.
Fliser er et dødt materiale og ved bruk av fliser i store sammenhengende rom, vil man ikke få problemer med at gulvet sprekker opp eller buer seg. Dette kan derimot skje med organiske materialer som f.eks. heltre, parkett og Bambusgulv. Fliser blir heller ikke skadet ved vannlekkasjer. Flisgulv tåler tunge møbler og tungt utstyr uten at det oppstår trykkmerker i gulvet.
Design din egen unike stil med kreative gulvfliser
Gulvfliser kommer i mange ulike størrelser, fasonger og mønstre. Fliser som ligner på treverk har blitt veldig populært. Overflatefarge velges ofte med hensyn til synligheten av støv og møkk.
Ved valg av flisstørrelse må man ta hensyn til størrelsen på rommet som skal flislegges. Et rom med stort gulvareal kan brytes opp ved å dele rommet i soner med fliser som legges i ulike størrelser og mønstre.
I mindre rom kan man skape en illusjon av større areal ved å bruke fliser av mindre størrelse i lyse toner, og således skape en helhet i gulvet. Mange ganger kombineres en type fliser med andre typer fliser, og de kan legges med en glidende overgang fra flis til flis, eller fra flis til tregulv.
Fliser er særlig anvendelige i baderom, trapper, utendørs, og i inngangspartier, og kan med fordel brukes i alle rom. Fliser i inngangspartier ser stilfullt ut. Mange inngangspartier har trapper, og et flislagt gang- og trappeparti vil gi et helhetlig inntrykk.
Fliser kan også legges på ramper, oppover vegger og søyler, og rommene kan avsluttes med pene sokkelfliser.
Andre gulv der ofte blir brukt i stedet for fliser er gummigulv, slipt betong, eller vinylgulv.
Fuging av gulvfliser
Fugene som legges i dag er normalt på 2-4 mm, og fargen på fugene er ofte så lik flisens farge som mulig. Hvis man vil gjøre det lettere å holde fugene rene, kan man bruke Epoxy-fuge, eller bruke primer som gjør at fugene ikke like lett tar til seg skitt. Epoxy og primer gjør også fugene nesten vanntette.
Sokkelfliser
Sokkelfliser som er ca 80 mm. høye og avrundet i toppen kan monteres nederst langs veggene. Det er også mulig å skjære til vanlige fliser, men da får man ikke en avrundet avslutning. Flislister tåler støt og fukt i forbindelse med rengjøring. Noen velger å bruke vanlige sokkellister av tre eller plast. Slike lister kan fungere greit, men man må være klar over at det kan være vanskelig å legge lister av tre eller plast helt rett, og det kan oppstå glippe under listene hvis det er høydeforskjell på flisene.
Bildet viser to sokkelfliser og en vanlig gulvlist. Sokkelflisen til venstre er med rett kant i toppen, den neste er med buet kant, og den siste er en vanlig gulvlist på 13*58 mm.
Rue eller glatte gulvfliser?
Ved valg av fliser må det tas hensyn til flisenes overflate når det kommer til sklisikkerhet og rengjøring.
Flisgulv med glatt overflate kan bli svært glatte hvis gulvene blir vasket og ikke rekker å tørke ordentlig, eller hvis man drar inn vann eller snø utenfra.
Mange ønsker varmekabler under flisene i inngangspartiet for å holde flisene mindre fuktige, og dermed begrense sklifaren. Fliser i inngangspartier bør ha en ru overflate. Vær obs på at ikke alle fliser er egnet for våtsoner.
Gulvfliser der er sklisikker
Det finnes fliser som er sklisikre, og som er spesielt egnet for våtrom, kjøkken, kantiner og inngangspartier.
For at det skal være lettere å velge riktig type fliser, er flisene delt inn i en skala. Fliser for våtrom er merket med barfotkategori A, B og C. Fliser i kategori A har lavest sklisikkerhet og fliser i kategori C har høyest sklisikkerhet. I tørre områder holder det med kategori A, mens i rom hvor man går barfot og hvor det kan bli glatt, f.eks. pga. vann i fra dusjen, skal kategori B brukes.
Det finnes en tilsvarende skala som er laget for områder hvor man går med skotøy, f.eks. på terrasser, i inngangspartier, storkjøkken osv. Denne skalaen går fra R9 til R13 og er en betegnelse for sklisikkerhet. Jo høyere tallet er, desto mer sklisikkert er gulvet.
Inngangspartiet er et område hvor man bør være spesielt nøye med valg av typen fliser. Fliser i inngangspartiet kan bli våte og glatte, samtidig som de utsettes for høy slitasje. Det er imidlertid ikke gunstig å velge fliser med høyere sklisikkerhet enn nødvendig, da dette kan gjøre rengjøringen tungvindt.
Innkjøp av fliser
Spør alltid leverandøren om du har valgt riktig type flis. De fleste leverandører er behjelpelige med råd om hvilke typer fliser som egner seg best til forskjellige rom og områder. Hvis man handler på pallesalg er man mer overlatt til seg selv. Det er da desto viktigere å ha satt seg inn i hva man trenger og hva man skal se etter. Les på forpakningen hvilken kvalitetsklasse, skliklasse og formatklasse flisene tilhører samt hvilken type glasur de har.
Flisers slitestyrkeskala
Forskjellige typer fliser har ulik slitestyrke. Skalaen er gradert fra 1 til 5, der 1 tåler minst og 5 tåler mest slitasje og riping. Overflatens hardhet avgjør slitestyrken, og at brenningen eller glasuren er sterk og hard nok til bruken. De mest hardføre flisene kan brukes til alle formål, og de sterkeste flisene er uten glasur. Slike fliser er også godt egnet til f.eks. inngangspartier og ytterganger.
- 1 – Ikke anbefalt på gulv, men kan benyttes på vegger.
- 2 – Våtrom i boliger eller på gulv med liten trafikk der man ikke bruker utesko.
- 3 – Gulv med middels stor trafikk/slitasje, f.eks. kjøkken, gang, trapper osv.
- 4 – Gulv med stor trafikk/slitasje, f.eks. terrasser.
- 5 – Områder med stor trafikk, mest relevant til bruk i næringsbygg.
Kjøp aldri fliser med for lav slitestyrke, da disse lett vil få skader og riper. Kjøp heller en type flis som er litt for sterk enn litt for svak. Gulvfliser kan brukes til andre formål enn gulv, f.eks. på vegger. Man må tenke gjennom hvor mye slitasje rommet skal utsettes for før man velger å gå til innkjøp av fliser.
Glaserte fliser skal ikke ha for tynn glasur slik at man kan se keramikken under når flisene er montert på veggen. Dette kan føre til stygge fargevariasjoner. Kvalitetsglasur er tykk og helt glatt, mens billig glasur kan ha luftbobler (små nålestikk i overflaten), eller smuss kan ha kommet til under glasuren. Europanormen for vannopptak bestemmer at fliser ikke skal ta opp mer enn 6 % vann.
Ulemper ved gulvfliser
Flislegging er tidkrevende og krever mer forarbeid enn legging av f.eks. laminat eller parkett. Fliser må dessuten legges på dødt materiale, og kan ikke legges oppå gamle tregulv eller porøse materialer. Fliser har dårlige akustiske egenskaper og gir dårlig trinnlyd. Fliser er harde å gå på, og ved et evt. fall vil fliser gi en hard landing. Hvis man mister noe i gulvet vil det meste gå i stykker når gjenstanden treffer et flislagt gulv.
Keramiske fliser har også sine ulemper. Fugene kan misfarges, sprekke og løsne, noe som kan medføre ressurskrevende vedlikehold. Renholdet av fliser kompliseres på grunn av fuger og evt. ru overflate, sammenlignet med renhold av gulv med glatte overflater.
Gulvfliser i kantiner og kjøkken
De fleste kontorbygg har en kantine, og flislagte kjøkken- og kantinegulv er lekkert og praktisk. Flislagte kantinegulv er lette å rengjøre hvis man er nøye med impregnering av fugene mellom flisene. Flislagt kjøkken- og kantinegulv har likevel sine ulemper. Fliser er harde og ikke gode å stå og gå på.
I tillegg til dette vil det meste som mistes på et flislagt gulv knuse. Selv glass med knusegaranti vil knuse hvis det lander på et flislagt gulv.
Flislagt gulv i kantiner kan gi dårlig akustikk som kan virke meget sjenerende for folk i rommet. Selv om man bruker systemhimling kan det være vanskelig å få tilfresstillende akustikk.
På storkjøkkener blir gulv ofte tilsølt. Velg fliser med passe sklisikkerhet, men ikke for mye, det kan gjøre rengjøringen tungvindt.
Fliser til utendørsbruk
Ved valg av fliser til utendørsbruk er det viktig å velge fliser som tåler bruken, og som er frostsikre. Slike fliser må i henhold til Europanormen ikke ha et vannopptak på over 3 %, men produsentene stiller stort sett høyere krav til sine fliser. Mange produsenter selger ikke fliser som frostsikre hvis flisene har et vannopptak på over 0,5 %.
Glaserte fliser utendørs
Hvis man ønsker glaserte fliser utendørs må man undersøke om flisene er sterke nok. Det samme gjelder flislim, flislimet må være godkjent til utendørs bruk. Det kreves en mye sterkere glasur til fliser som skal brukes utendørs fordi flisene blir utsatt for større slitasje enn fliser til innendørs bruk. Mange velger fliser uten glasur i og med at disse som oftest er mer slitesterke
Noen typer fliser ikke er frostsikre
Man må være oppmerksom på at noen typer fliser ikke er frostsikre og egnet for nordisk klima. Slike fliser blir ofte produsert i land med varmere klima, dvs. at fliser som er produsert i f.eks. Sør-Europa ikke nødvendigvis tåler en norsk vinter. Det er viktig å alltid forhøre seg med forhandleren før man kjøper fliser til utendørs bruk.
Sådan vælger du de bedste gulvfliser til dit badeværelse
Hvis du overvejer at renovere dit badeværelse, er der en række faktorer at tage hensyn til, når det kommer til valg af gulvfliser. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at vælge de bedste gulvfliser til dit badeværelse.
Vælg fliser, der er nemme at rengøre
Badeværelset er et sted, hvor der er en masse fugt, og hvor der kan opstå bakterier og skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt at vælge gulvfliser, der er nemme at rengøre og vedligeholde. Porcelænsfliser og keramiske fliser er gode valg, da de er vandafvisende og lette at tørre af. Undgå fliser med porøse overflader, da de kan tiltrække snavs og fugt.
Vælg fliser med en skridsikker overflade
Badeværelset kan være en farlig plads, især når gulvet er glat. For at undgå skader er det vigtigt at vælge fliser med en skridsikker overflade. Der er mange forskellige typer af fliser, der er skridsikre, herunder matte fliser, fliser med en ru overflade og fliser med en antiskrid-belægning. Vælg en type, der passer til dit æstetiske behov, men også til din sikkerhed.
Vælg fliser, der passer til din stil
Badeværelset er en vigtig del af dit hjem, og derfor er det vigtigt at vælge gulvfliser, der passer til din stil. Der er mange forskellige typer af fliser at vælge imellem, inklusive store fliser, små fliser, mosaikfliser og naturlige stenfliser. Vælg en type, der passer til din personlige stil og smag, men også til din badeværelsesindretning
.
Vælg fliser i den rigtige størrelse
Størrelsen på dine gulvfliser er også vigtig at overveje. Store fliser kan give en følelse af rummelighed, mens små fliser kan give et mere detaljeret look. Hvis dit badeværelse er lille, kan du overveje at vælge mindre fliser, da de kan få rummet til at virke større. Omvendt kan store fliser give et mere luksuriøst og moderne udseende.
Fall på gulvet bruk mindre fliser
Hvis man bygger om et rom hvor det skal være fall i gulvet, f.eks. i bad, vaskerom eller storkjøkken, kan det være en fordel å velge mindre fliser ved slukene. Små fliser gjør det lettere å bygge fall rundt slukene. Større fliser kan også brukes, men utførelsen må avklares med en håndverker. Dette må gjøres tidlig i prosessen slik at sluket blir egnet for store fliser og plassert hensiktsmessig.
Veggfliser må ikke brukes på gulvet
Noen typer fliser er laget kun for vegg, noen for innvendig bruk, og andre for utvendig bruk. Veggfliser er ofte tynnere enn gulvfliser ettersom de ikke skal tåle vekten av at man går på dem. De har heller ikke samme slitestyrke da de ikke skal tåle den samme påkjenningen som gulvfliser. Veggfliser blir ofte brukt i tekjøkken, kantiner, bak resepsjoner, WC, eller til å pryde eller dele opp veggene i et rom. Veggfliser kan få et rom til å se mer eksklusivt ut. Veggflis legges på gips og våtromsplater/ litex.
Selvklebende gulvfliser: En praktisk og rimelig løsning for å gi et rom et nytt utseende
I tillegg er selvklebende gulvfliser også en rimelig løsning for å gi et rom et oppgradert utseende uten å måtte betale for dyre materialer eller profesjonell installasjon. Med denne enkle gjør-det-selv-løsningen kan du spare penger samtidig som du oppnår et flott resultat.
«Hva er selvklebende gulvfliser?
Selvklebende gulvfliser, også kjent som fliser med lim på baksiden de er ca. 1 til 3 mm tykke, er fliser som kommer med et selvklebende lag på baksiden. Dette laget gjør det enkelt å installere flisene på toppen av et eksisterende gulv eller en annen flat overflate. Disse flisene kan brukes på mange forskjellige overflater, inkludert tre, betong, keramikk og vinyl.»
Hva er fordelene med selvklebende gulvfliser?
Det er mange fordeler med å velge selvklebende gulvfliser for ditt neste oppussingsprosjekt. For det første er de enkle å installere, noe som betyr at du kan gjøre hele prosessen selv uten å måtte ansette en profesjonell. For det andre er de rimelige, noe som gjør dem til et flott alternativ for de som ønsker å oppgradere hjemmet sitt uten å måtte bruke for mye penger. Til slutt kommer disse flisene i et bredt utvalg av stiler og farger, slik at du kan finne akkurat det du leter etter.
Materialer og slitestyrke
Vinylgulvfliser er vanligvis mer slitesterke enn fliser laget av andre materialer
Holdbarhet av selvklebende gulvfliser
Selvklebende gulvfliser er generelt ikke like holdbare som fastlimte fliser eller andre gulvbelegg
De kan slites eller løsne over tid, spesielt i områder med mye trafikk eller eksponering for fuktighet
Tips for å øke holdbarhet
Velg en mer holdbar og slitesterk type hvis du vurderer å bruke selvklebende gulvfliser i et område med tung trafikk eller fuktighet
Sørg for at underlaget er rent, tørt og jevnt før du installerer flisene
Vurder å legge et ekstra lag med lim under flisene for å øke holdbarheten
Hvordan installere selvklebende gulvfliser
Å installere selvklebende PVC-gulvfliser er en enkel prosess som kan utføres raskt. Her er en kort guide som vil hjelpe deg i gang:
- Forbered overflaten: Før du begynner å legge flisene, sørg for at overflaten du vil legge dem på er ren og tørr. Fjern alt støv eller smuss ved å vaske overflaten grundig og la den tørke helt.
Planlegg layouten: Før du begynner å legge flisene, planlegg hvordan du vil plassere dem. Finn midten av rommet og jobb deg utover derfra for å sikre at flisene er jevnt fordelt.
Skjær til størrelse: Bruk en kniv eller saks til å skjære flisene til ønsket størrelse. Det er viktig å måle nøyaktig og skjære forsiktig for å unngå å ødelegge flisene.
Plasser flisene: Fjern beskyttelsesfilmen fra baksiden av flisene og plasser dem på ønsket sted. Trykk forsiktig på hver flis for å sikre at den fester seg ordentlig.
Tilpass til hindringer: Hvis du møter hindringer som stolper eller rør, bruk en mal for å tilpasse flisene til riktig størrelse og form.
Justering: Hvis du legger merke til at noen av flisene ikke er i riktig posisjon eller er skjeve, kan du justere dem før limet tørker helt.
Ferdigstilling: Når alle flisene er lagt på plass, kan du gå over gulvet med en vals eller trykke forsiktig på alle flisene for å sikre at de er ordentlig festet til overflaten.
Med disse trinnene kan du enkelt installere selvklebende PVC-gulvfliser og gi rommet ditt et nytt og forfriskende utseende på kort tid.
Gulvfliser til gangen eller inngangsparti
Et stilig, holdbart og funksjonelt valg
Introduksjon: Gulvfliser er et populært valg for gangen i mange hjem. Ikke bare er de stilige og moderne, men de er også utrolig holdbare og funksjonelle. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvorfor gulvfliser er et så bra valg for gangen, og hva du bør tenke på når du skal velge fliser til din gang.
Hvorfor velge gulvfliser til gangen inngangsparti ?
Avsnitt 1: Gangområdet får mye trafikk hver dag, og det er derfor viktig å velge et gulvbelegg som er holdbart og slitesterkt. Gulvfliser er laget av harde materialer som keramikk eller porselen, noe som gjør dem til et av de mest slitesterke gulvbeleggene på markedet.
Avsnitt 2: Gulvfliser er også enkle å rengjøre og vedlikeholde. De tåler godt å bli vasket og tørket av, og vil ikke bli ødelagt av fuktighet eller vannsøl. Dette gjør dem til et ideelt valg for gangen, der det er vanlig å ha våte sko eller støvler.
Hva du bør tenke på når du skal velge gulvfliser til gangen
Avsnitt 1: Når du skal velge gulvfliser til gangen, er det noen ting du bør ta i betraktning. Først og fremst bør du velge fliser som er egnet for høyt trafikkerte områder. Dette betyr at du bør velge fliser med høy slitestyrke og hardhet.
Avsnitt 2: Du bør også tenke på størrelsen og formen på flisene. Mindre fliser kan være bedre egnet for mindre områder, mens større fliser kan gi en mer moderne og elegant stil. Formen på flisene kan også påvirke utseendet på gangen din. Rektangulære fliser kan gi en mer tradisjonell følelse, mens store firkantede fliser kan gi en mer moderne og stilren følelse.
Med riktige matter og skraperister i inngangspartier eller hjemmet ditt, kan du sørge for å redusere mengden skitt som kommer inn i bygget eller boligen din. Les mer om hvilke typer matter og skraperister som kan hjelpe deg med å holde gulvet rent og pent her.
Slik maler du gulvfliser og gir gulvetditt et nytt utseende
Ønsker du å gi hjemmet ditt et nytt utseende uten å bytte ut gulvflisene helt? Da kan du vurdere å male dem. Les videre for å lære mer om hvordan du kan male gulvfliser og gi hjemmet ditt et nytt look.
Hvorfor male gulvfliser?
Det kan være flere grunner til å male gulvfliser. Kanskje er de blitt slitte eller misfarget over tid, eller så ønsker man å forandre på interiøret uten å måtte bytte ut gulvet helt. Uansett grunn kan maling av gulvfliser være et kostnadseffektivt alternativ til å bytte dem ut.
Forberedelsene før du maler gulvfliser
Før du kan begynne å male gulvflisene, er det viktig å forberede underlaget grundig. Her er noen steg du bør følge:
- Rengjør gulvflisene grundig med et egnet rengjøringsmiddel for å fjerne smuss og fett.
- Slip overflaten på flisene med et fint slipepapir for å skape en ru overflate som malingen kan feste seg til.
- Grundig støvsuging av gulvflisene etter sliping.
Velg riktig maling til gulvfliser
Ikke alle malinger er egnet for gulvfliser. Det er viktig å velge en maling som tåler slitasje og som gir en jevn overflate. Her er noen tips til valg av riktig maling:
- Bruk en to-komponent epoxy-maling, spesielt utviklet for gulvfliser.
- Sørg for at malingen tåler høy trafikk og slitasje, for å unngå avskalling og sprekker i malingen.
- Velg en maling som gir god heft og gir en jevn overflate.
Hvordan male gulvfliser
Når du har forberedt gulvflisene og valgt riktig maling, kan du begynne å male. Her er noen trinn du kan følge:
- Påfør et tynt lag med maling med en pensel eller rull, og sørg for at du dekker hele gulvflaten.
- La malingen tørke i minst 24 timer før du påfører et andre strøk.
- Påfør et andre strøk med maling, og la det tørke i minst 24 timer før du bruker gulvet igjen.
male gulvfliser med varmekabler
De fleste malinger vil tåle en temperatur på 30 grader eller mere, men det er viktig å velge riktig type maling når man skal male gulvfliser med varmekabler, da temperaturen kan være høyere på steder hvor varmekabelen ligger nærmere overflaten. To-komponent epoxy-maling er ofte anbefalt fordi den har høy varmebestandighet og er slitesterk, men det er viktig å dobbeltsjekke at malingen man velger er egnet for det spesifikke formålet. Det kan være lurt å sjekke produsentens anbefalinger og spørre fagfolk hvis man er usikker på malingens varmebestandighet.
Slik legger du gulvfliser på en effektiv måte
Gulvfliser er en populær og holdbar løsning for mange hjem. Men legging av gulvfliser kan være en komplisert prosess, spesielt for de som ikke har erfaring med det. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å legge gulvfliser på en effektiv måte.
- Overflate og slitelag: Glasur. På skifer brukes ofte impregnering.
- Bærelag: Stein, betong eller leire.
- Montering: Monteres med flislim, fugemasse og silikon i bevegelige sammenføringer.
Forberedelse av undergulvet
Før du begynner å legge fliser, må du forberede undergulvet. Det er viktig å sikre at underlaget er jevnt, solid og rent. Hvis undergulvet er ujevnt, må du kanskje fjerne det eller legge et jevnt og fast underlag. Det er også viktig å sørge for at undergulvet er rent og fritt for smuss, støv og andre urenheter.
Riktig valg av fliser og lim
Det er viktig å velge riktige fliser og lim for å sikre et holdbart og stabilt resultat. Det finnes forskjellige typer fliser å velge mellom, inkludert keramiske fliser, steinfliser og glassfliser. Det er også viktig å velge riktig lim, basert på flisenes størrelse og type undergulv. Hvis du er usikker på hva du skal velge, kan du alltid spørre en ekspert om
Tre forskjellige måter å legge 25*50 cm fliser på:
Riktig måling og kapping av fliser
Før du begynner å legge flisene, må du måle området som skal dekkes, og markere midtpunktet på gulvet. Deretter kan du begynne å legge flisene fra midtpunktet og ut mot kantene. Hvis du trenger å kappe fliser for å passe inn i kantene, må du bruke en fliskutter eller flisepresse for å få et nøyaktig resultat.
Riktig legging av fliser
Når du begynner å legge flisene, er det viktig å sikre at de er lagt jevnt og nivå med hverandre. Du kan bruke et vater eller en laser for å sikre at flisene er på samme nivå. Du må også sørge for at det er nok avstand mellom flisene for å gi rom til fugemasse.
Fuging og etterbehandling
Etter at du har lagt alle flisene, må du la dem tørke i minst 24 timer før du begynner å fuging. Fuging gir en fin finish og hjelper også med å beskytte flisene. Du kan bruke en fugemasse i en farge som matcher flisene for å få et estetisk tiltalende resultat. Når fugingen er ferdig, må du rengjøre overflaten og la det tørke før du går på gulvet.
Underlag for gulvfliser
Flis kan legges på flis, og fordelen med flis på flis er at hvis det er membran under de allerede monterte flisene, vil ikke membranen bli berørt ved legging av nye fliser ovenpå. De nye flisene festes med flislim og må sitte godt fast. Det er viktig å vaske de opprinnelige flisene grundig før nye fliser legges. Gamle fliser kan også slipes slik at de nye flisene festes bedre. Legging og leggemetode må uansett avklares med leverandør for å oppnå best mulig resultat.
Underlaget under fliser er som regel betong, men noen ganger brukes tre. Ved bruk av tre må det legges et ekstra underlag, ofte fibergipsplater på 12, 55 mm, Aquapanel flisunderlag fra Norgips på 6 mm, eller armerte sementplater på 6 mm. Videoen under viser et produkt som kan brukes hvis flis legges på ustabilt underlag:
Videoen under viser hvordan store fliser kan monteres i lik høyde.
Videoen under viser hvordan fliser kan monteres på et ikke-stabilt underlag.