Hva er LED-lys og hvor kan det brukes
LED-lys er en veldig energieffektiv lyskilde med lang levetid. Lysioder brukes en og en i elektriske kretser som statuslys og til å lage lyspærer. Man setter mange lysioder i en pære med en sokkel slik at man får en LED-pære. LED står for Light Emitting Diodes ovesatt: Lysemitterende dioder.
LED-lys tåler vibrasjoner og støt
LED-pærer har ikke glødetråd, og tåler derfor vibrasjoner, støt og på/av-sykluser bedre enn pærer med glødetråd. LED-lys er ideellt til bærbare enheter som har begrenset med strømtilførsel, som mobiltelefoner, lommelykter, datamaskiner osv.
LED-pærer gjør om ca 80% av energien til lys
LED-pærer er utrolig effektive sammenlignet med glødepærer. Glødepærer gir ut mye mere varme inn lys, 95% av den tilførte energien blir til varme og kun 5% blir til synlig lys. LED-pærer gjør om ca 80% av energien til lys. Dette vil si at LED-pærer kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. LED-lys har et stort potensiale til å spare strøm i alle typer bygninger. En LED-pære på 7W kan tilsvare en tradisjonell glødepære på 60W. LED-pærer er også mindre brannfarlige siden de er effektive og slipper ut veldig lite varme.
Kan LED-lys dimmes?
Mange er skeptiske til LED-lys fordi de tror det ikke kan dimmes. Dette er feil, de aller fleste LED-lamper kan dimmes, men det er viktig å passe på at pæren matcher dimmeren. Forhør deg med forhandleren ved kjøp av LED-lamper.
Hva skjer når LED-pære nærmer seg slutten
Levetiden på en lysiode er mye lenger enn tradisjonelle lyskilder. Levetiden kommer selvfølgelig an på kvalitet og type, men typisk levetid er 15 000 til 30 000 timer. Noen kan lyse så lenge som opp mot 100 000 timer. Tidligere lyste LED-lys i en skarp, hvitaktig farge, men dagens LED-lys fås også i en varm, gulaktig farge. Når en LED-pære nærmer seg slutten vil lyset bli svakere, pæren dør ikke. LED-pærer kan med andre ord leve langt over sin satte levetid, men med redusert lysstyrke. Vær OBS på at omformeren ofte ikke holder like lenge som LED-pæren.
Er der ulemper ved bruk av LED-lys
Det er også noen ulemper ved bruk av LED-lys. Den ene er at det kan være utfordrende å lage en lyspære som er pen å se på. LED-pærer er laget av mange små lysioder, og disse vil synes hvis man har en pære med klart glass. Man kan bruke pærer med ugjennomsiktig glass, men dette hindrer litt av lyset og fører til redusert lysstyrke.
LED-lys 1,8V – 3,5V
LED er ofte penest som en indirekte belysning der man ikke ser direkte på pæren. En annen ulempe er at lysoiden går på typiske 1,8V – 3,5V likespenning, mens vi i stikkontakten har 230V vekselspenning. Dette betyr at vi må ha en LED driver eller en transformator og likeretter inne i lyspæren som fører til at pæren kan bli litt stor.
Man kan spare penger ved å bytte fra lysstoffrør til LED-lys.
LED-lys kan ha store avvik i opplyst lumen
Man skal være klar over at mye av informasjonen som blir oppgitt av produsentene er produsentenes egne opplysninger og tester, og mange mener at opplysningene kan være langt fra korrekte. Hvis man kjøper en type lampe som man ikke har brukt før må man være ekstra oppmerksom, det kan være store avvik i opplyst Lumen. Det kan også være manglende opplysninger om RA-verdien som helst skal ligge på over 80. Problemet er at man ikke alltid kan være sikker på opplysningene fra produsentene, og avvik kan ha stor innvirkning på hvordan farger gjengis i rommet.
Kjøp LED-lys til systemhimlinger
Her har vi beskrevet en lampe som kan kjøpes på ljusgiganten. Listen med info er ikke komplett, men vi har tatt med det som gjelder strømforbruk. Dette er en standard LED-lampe som passer til systemhimlinger som er den mest vanlige himlingen i kontorlokaler. Beregn ca. 500 Lumen pr. kvm. Mange faktorer spiller inn, dette er kun er indikator på nødvendig lys.
- Pris: ca. kr. 1000 pluss kr. 200 til driver/omformer.
- Størrelse: Lengde: 595 mm, bredde: 595 mm, høyde: 10 mm.
- Volt: 950mA 42V DC.
- Max: Watt: 36W.
- Lumen: 3800 lm.
- Kelvin: 3000
- Fargegjengivelse: RA/CRI: 80 RA.
- Dimmbar: Ja.
- Energimerking: A+.
Eksempel på sjekkliste ved årlig gjennomgang av lyspære
- Arbeidslys
- Møterom
- Kontorbelysning
- Plassbelysning
- Utendørs belysning
- Kjeller eller underetasje
For mer inspirasjon se Pinterest-tavle om belysning.
Artiklen er skrevet av: Tiril Solum Bilder er lavet av Martin Madsen