Arbeidslys er viktig, så hvordan får man god kontorbelysning?
Kontorbelysning brukes som en betegnelse på lyssetting av kontorer og kontorlokaler. Kontorbelysning skiller seg fra annen belysning ved at det er snakk om arbeidslys som skal ha riktig retning og styrke, estetisk god utforming og være energiøkonomisk.
Tilpass alltid belysningen etter arbeidsoppgaver
De viktigste faktorene ved valg av kontorbelysning er hvilke oppgaver som skal utføres på kontorene samt den enkeltes individuelle omstendigheter. Både plassbelysning og grunnbelysning må tilpasses etter den enkelte arbeidstakers behov og forutsetninger. Tilpass alltid belysningen etter arbeidsoppgaver og personalforhold.
Velg lamper tidlig i prosjektet
Belysning blir ikke alltid prioritert, selv om det har mye å si for trivsel og design. Lamper blir noen ganger valgt i slutten av prosjektet, eller valgt ut fra det man kjenner fra før. Mye nytt og kult er kommet på markedet, men det kan være for sent å velge lamper som er innebygget, eller man kan få synlig kabling på veggen hvor det ikke var ønskelig.
Kunst trenger belysning
Noen ganger er det ikke plass til lamper over himlingene eller langs veggene, og man finner ut at himlingene burde vært senket tidligere i prosessen, eller bygget på en annen måte. Lys må planlegges tidlig, men etter at man har valgt design og veggbilder. Husk at fin kunst trenger nødvendig belysning, og at lamper også kan være en del av kunsten. Det kan bli en krevende oppgave å legge kabler eller flytte lamper i ettertid hvis alt ikke er planlagt før man begynder å bygge.
En god belysningsløsning
For at man skal kunne være produktiv og utføre arbeid på best mulig måte, må m c an føle seg vel med omgivelsene. En god belysningsløsning skal gi et jevnt, komfortabelt lysnivå og gode kontrastforhold i rommet. Belysningen bør også være justerbar slik at lyset faller der hvor det er nødvendig.
Ideelt sett, skal lyset (lux-nivået) være i forholdet 5:3:1, hvilket betyr hvor mye lux/lys som trengs i hvert rom. Der er også anbefalinger om hvor høy LUX verdier et område trenger, f.eks. i et møterom, kantiner eller resepsjonsområde.
5 = sterkest i hovedarbeidsområdet
3 = litt svakere i nærområdet utenfor
1 = svakest i resten av rommet
Kontorbelysning deles inn i tre grupper: grunnbelysning, plassbelysning og effektbelysning, les mer nedenfor.
Grunnbelysning
Grunnbelysning er en viktig del av kontorbelysning og er nødvendig for å lyssette selve lokalet. Grunnbelysning har normalt en lysintensitet på 200 til 500 Lux. Eksempler på god grunnbelysning er 40W LED-lys som gir 3800 lumen. Grunnbelysning kan være fordelt på himling og vegger. God grunnbelysning kan også være lyskilder som ikke synes, men som er montert langs vegger eller innebygget i himlingen. Slik grunnbelysning lyser opp veggflater og himlinger, gir et moderne inntrykk, og gir ikke blending.
Sørg for god jevn fordeling av lamper
Rommet skal føles opplyst, men hvor mye lys som trengs og hvor tett lampene skal sitte, avhenger av farger på gulv, vegger og himling. Mørke farger sender ikke like mye lys tilbake som lyse farger. Det må også ekstra lys inn hvis møbler som f.eks. bokhyller, reoler osv. blokkerer for lyset. Ved usikkerhet om kontorbelysning gir tilstrekkelig nok lys og tar høyde for en eventuell ommøblering kan man sette inn litt ekstra belysning, og benytte seg av demping av lyset.
Grunnbelysningen kan med fordel være indirekte (opplys) slik at man unngår refleksproblemer. God belysning oppnås når arbeidsfeltet og områdene rundt har mest mulig lik lyshetsgrad.
Plassbelysning
Plassbelysning er lys som er plassert som f.eks. leselys for den enkelte arbeidstaker, og som har en lokal av/på-bryter eller dimmefunksjon. Normalt har plassbelysning en lysintensitet på 500 til 1000 Lux.
Riktig plassering av skrivebordlamper på den enkelte arbeidsplass gir ikke bare arbeidstakerne en god og ergonomisk belysningsløsning, det gjør det også mulig å redusere den generelle belysningen i rommet. Personlig skrivebordlampe er en av de viktigste faktorene for å oppnå et tilfredsstillende kontorbelysning og arbeidsmiljø.
Vi trenger mere lys når vi blir eldre
Blindeforbundet har også beskreven hvordan man kan ligge ting til rette for svaksynte og hvordan man sørger for ekstra lys når man blir eldre, for mange er ikke klar over at synet blir dårligere allerede fra 20 års alderen.
Asymmetriske skrivebordlamper
Optimal arbeidsbelysning oppnås best ved bruk av asymmetriske skrivebordlamper (lamper som justeres manuelt), slik at lyset fordeles jevnt i en skrå vinkel over hele arbeidsflaten. Asymmetriske skrivebordslamper reduserer reflektering samtidig som ingen arbeidskolleger blir sjenert. Jevn lysfordeling lar øynene jobbe i et konstant og behagelig lys samtidig som det jevner ut overgangen mellom lyse og mørke områder på arbeidsflaten.
Papirarbeid trenger meget lys
Man trenger mye mer lys for å lese på papir enn ved skjermarbeid. Hvis man skal studere en gjenstand nøye trenger man mer lys enn når man skriver for hånd. Det er viktig at hver enkelt arbeidstaker har muligheten til å justere mengden av lys på pulten sin.
På bildet under vises eksempel på plassbelysning. Slike lamper kan være avlange slik at man unngår skygger fra hender og papirer.
Effektbelysning
I senere tid har det kommet effektbelysning som stemningslys, altså lys med beroligende effekter. Dette er LED-baserte vegger, delvegger o.l. Akrylplast kombinert med RGB– og DMX-kontrollerer gjør at man kan lage fargespill på en hel vegg eller deler av en vegg. Dette har ofte en behagelig og beroligende effekt i et ellers stresset arbeidsmiljø.
Bildet under viser hvordan effektbelysning kan brukes for å fremheve bilder, design- og kunstelementer.
.
prosjektere lys i store kontorlokaler
Hvis man skal prosjektere lys i store kontorer eller kontorlokaler, bør dette overlates til folk med god kompetanse på området. Når det gjelder mindre kontorer er kravene til kompetanse noe mindre, men man må alltid ha en form for belysningsplan. Det er lurt å ta utgangspunkt i hvor folk er plassert, langs vegger eller midt i rommet, og avklare om det ved en eventuell ommøblering er tilstrekkelig med arbeidsbelysning alle steder. Ofte blir belysningen prosjektert i samspill mellom byggherren og RIE (rådgivende ingeniør elektroteknikk), og eventuelt med innredningsarkitekten.
Jevn kontorbelysning i hele lokalet
Hvordan man kan skru av og på lampene kan også være viktig. Man kan for eksempel trenge konstant lys inn på kontoret hvis det ikke kommer så mye dagslys inn, eller det kan være behov for mindre lys langs vindusrekker med mye dagslys. Generelt ønsker man at det ikke er for stor lysforskjell i kontorlokaler ettersom øynene hele tiden må tilpasse seg etter forskjellig lys.
Se på hva andre har gjort det
Ved usikkerhet om lampene man ønsker å bruke gir god arbeidsbelysning, kan det være lurt å se på hvordan andre har gjort det. Sjekk hvordan lampene er plassert, og spør om det er nok lys på kvelds- og vinterstid.
Nedenfor vises jevn indirekte belysning. Slik belysning gir et behagelig lys og forhindrer blending.
De fleste jobber på foran en dataskjerm
De fleste arbeidstakere jobber på kontorer foran en dataskjerm, og belysningen må justeres etter skjermens lysintensitet. Det er viktig at kontorbelysningen ikke påvirker arbeidet ved å blende den ansatte, sløre til skjermbildet, eller gi distraherende skygger og refleksjoner.
Visuelt krevende oppgaver krever ekstra sterk belysning. For eksempel anbefaler det svenske Arbetsmiljöarbetet tre ganger lysere plassbelysning ved arbeid med finere tegninger enn ved vanlig kontorarbeid. Eldre mennesker trenger mer lys enn yngre mennesker, men det er vanskelig å komme opp med detaljerte retningslinjer.
montere utelys selv
Man bør alltid gå gjennom eksisterende utelys ved usikkerhet om den er tilfredsstillende. I den sammenheng burde man kontrollere. Er belysningen tilfredsstillende når mørket kommer? Er alle skilt godt nok opplyst? Er det tilstrekkelig med lys slik at man ikke føler seg utrygg? Lys på parkeringsplasser og rundt biler vil også kunne forhindre innbrudd. Generelt vil man føle seg mer velkommen med god belysning. Det er en fordel med nok stikkontakter utendørs til f.eks. montering av julelys eller andre dekorasjoner. Man kan forestille seg å komme på jobb en kald januarmorgen med lite lys, det er ikke særlig innbydende.
bevegelsesensorer
Mange synes det er lurt å installere bevegelsesensorer når de setter opp lys, Dette kan funger bra ute for å styre utelys. Men slike sensorer blir også ofte brukt på WC og baderom og nogen installerer dem også så de styre kontorbelysning. Man kan ha en knapp som kan overstyre det hele og slukke lyset når de forlater kontoret. Mange er likevel misfornøyd med bevegelsesensorer, hvorfor?
Lyset skrur seg av
Det kan være nokså krevende å montere bevegelsesensor slik at man er sikker på at alle på kontoret er med på å påvirke lyset når de er på jobb. Vi har flere ganger hørt om folk som sitter og jobber sent eller på overtid kan oppleve at lyset automatisk skrur seg av, og vedkommende må gå gjennom mørket for at lyset skal skru seg på igjen.
Andre ganger kan en slik løsning være behagelig for ansatte. En håndverker som ikke er kjent i et bygg og jobber alene på kvelden slipper å lete etter lysbrytere. Det er også en fordel for sikkerhetsvakter som blir kalt ut på oppdrag at de slipper å lete etter brytere.
Generelt anbefaler vi at lys ikke prosjekteres alt for teknisk, men slik at alle forstår systemet. Hvis man gjør det for teknisk kan man fort ende opp med langt større utgifter til elektrikere, eller ansattes manglende produksjon enn den strømbesparelsen man oppnår.